Den förra bloggen för omkring en månad sedan avslutades med ett foto som visade en vacker utsikt från Viggesand.
Varför? Jo, för styrelsen har beslutat att göra en extra satsning på den omtyckta stranden i Vigge. Projektet har kommit till på ett förslag av Claes Nordin, och han kommer också vara med i själva genomförandet.

När man möter folk ”utifrån”, så kan man rätt ofta höra: Åh, Vigge! Dit åkte vi ofta och badade, när jag var liten. Men stranden i Vigge är också omtyckt av konstnärer och fotointresserade. Under åren har väldigt många njutit av vackra solnedgångar från just Viggesand.

Men ser man efter lite noggrannare, så märker man ganska snart att det finns behov av underhåll och upprustning. Skogen kryper allt närmare, vassen har brett ut sig och håller på att ta över, bryggans virke murknar, spik och skruv börjar krypa upp. På sikt behöver omklädningshytterna renoveras eller bytas ut.

Två av delprojekten har redan klarats av. En remsa av skogen bakom hytterna har avverkats. Det återstår att ta bort spillet. Ett vindskydd har satts upp intill grillplatsen. Det återstår att ta bort en del små träd, som skymmer utsikten.

Det är Sundsvalls kommun som har iordningställt vindskyddet utan kostnad för oss. Kommunen har också anslagit medel för en ny brygga, som ska byggas på JannesLand under vintern och sjösättas till sommaren 2021. Applåder och tack! Kommunen har dessutom lagt in vårt behov av fräscha hytter i sin framtida planering, vad det nu kan innebära.

Lite mer i framtiden ligger en satsning som vi nu söker pengar för hos Länsstyrelsen. Det gäller två delprojekt:
1. Att markbereda och skapa en liten yta för lek och idrott vid sidan av hytterna. Den ska inte bli större än en dubbel badmintonplan och kunna nyttjas av barn under soliga sommardagar, men också av vuxna som kanske vill kasta boll eller spela badminton utan nät och liknande.

2. Efter många försök att få kommunen att röja vass, inser vi att det nog inte kommer att gå. Därför har vi ansökt om medel för att kunna köpa en egen vassröjare, som ska stå parkerad i Vigge och handhas av en särskild arbetsgrupp. Hur det här ska gå till rent praktiskt får vi ta en funderare på, om vi får pengarna.

Alla medlemmar får gärna komma med fler idéer kring stranden i Vigge. Men vi ska alla komma ihåg att det finns faror med sådana här projekt. Om stranden blir ”för bra”, så kommer förstås alltfler att nyttja den, kanske inte alltid människor som är duktiga att plocka upp efter sig. Och några fyllefester under midsommar är det väl ingen som vill ha.

Till sist en annan sak. Ska vi inte ha ett namn på vindskyddet? Viggesjön? Viggesand? Viggevind? Grillhörnan? Utsikten? Kom gärna med förslag till styrelsen eller på Facebook!

På bloggen kommer vi att följa strandprojektet, men också berätta om andra saker som berör Vigges alla vänner.